Co jesz co myślisz - FreeYourMind - porady, myśli, sentencje, cytaty

brain 1
by Emilia Rybarczyk
Cytaty
chmurka 1
by Emilia Rybarczyk
Przejdź do treści
To w jaki sposób się odżywiamy ma wpływ na nasze zdrowie, zachowanie i sposób myślenia. Jednak to na co zachorujesz, związane może być z trzema podstawowymi czynnościami, które każdy człowiek
wykonuje każdego dnia, a są to:
- oddychanie (układ oddechowy)
- odżywianie (układ pokarmowy)
- ruch, prowadzony tryb życia (choroby zwyrodnieniowe)
Doskonały wykład przeprowadził pan Dr. Hubert Czerniak.
Poniżej zamieszczam linki z wykładów o odżywianiu.
PYSZNY ZDROWY I SZYBKI CHLEB



- miskę stożkową 26 cm ustawić na wadze i wytarować
- wlać 100g aktywnego zakwasu z mąki żytniej typ 750
- wsypać 70g mąki żytniej typ 750
- wsypać 400g mąki pszennej typ 650
- wsypać płaską małą łyżeczkę Soli Kłodawskiej
- można dodać: 100g pestek słonecznika lub dyni, chia
- wlać zaczyn
(350ml ciepłej wody, 10-15g świeżych drożdży, płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki mąki pszennej mąka z odmierzonej ilości w misce, odczekać 10-15 min. aż zacznie pracować)
- całość wymieszać dużą łyżką aż ciasto zrobi się kleiste jak guma do żucia, będzie odchodzić od miski
- pozostawić w misce na 20 - 30 min. w ciepłym miejscu   razem z foremką (szklana foremka 28cm x 12cm )
- po wyrośnięciu zamieszać ciasto ponownie
- wysmarować foremkę olejem i posypać otrębami, mąką
- ciasto posypać delikatnie mąką pszenną
 przełożyć do formy, nakryć ściereczką
- pozostawić w ciepłym miejscu na 15 - 30 min. musi wyrosnąć do krawędzi szklanej formy lub max 1 cm nad
- po wyrośnięciu naciąć (przez środek wzdłuż formy) ciasto nożem namoczonym w ciepłej wodzie i wstawić
do piekarnika na 25 min. / 255*C następnie obniżyć
temp. do 210*C i piec jeszcze 25 min.
- po upieczeniu wyłączyć i otworzyć piekarnik
- chleb natychmiast wyjąć z foremki i pozostawić na kratce
(pieczono w piekarniku gazowym, środek wysokości)

SMACZNEGO !!!
Copyright@2018 by Emily. All rights reserved.
www.emiliarybarczyk.cba.pl
kwiat 1
kwiat 1
by Emilia Rybarczyk
Wróć do spisu treści